Вароша

В архитектурно-исторически резерват „Вароша“ – Ловеч е включена цялата стара част на града по десния бряг на р. Осъм, а също и редица постройки по левия бряг на реката в близост до Покрития мост и парк „Стратеш“. Резерватът е създаден през 1968 г.

Основната част от архитектурното наследство на квартала е възрожденското строителство, предимно в периода от началото до 70-те години на ХIХ в. Улиците на кварталa са тесни, криволичещи, често пъти те неочаквано „спират“ пред някой зид или входна врата. Жилищните парцели са малки, обградени с високи каменни огради. Дворовете са обикновено на няколко нива, засадени с бръшлян и здравец, ухаят на люляк и рози. Най-красиви представители на варошлийската архитектура са къщи, изградени в периода 1850-1870 г., повечето от които двуетажни. Типично за тях е, че нямат дюкяни, защото цялата занаятчийска дейност е съсредоточена на търговската (чаршийската) улица и на Покрития мост.

В архитектурно-исторически резерват „Вароша“ се намират близо 200 исторически и архитектурни паметници на културата от национално и местно значение. Сред тях са: музей „Васил Левски“, Етнографският комплекс, Ловешката средновековна крепост, църквите „Успение Богородично“ и „Света Неделя“, Покритият мост, старата турска баня-сега музей на водата, сградата на училище „Йосиф I“, в която е написан химнът „Върви, народе възродени“, както и редица домове, свързани с Апостола на свободата Васил Левски. Над 180 къщи са архитектурни паметници на културата от края на ХVIII до началото на ХХ в.

АИР „Вароша“ не е застинал музеен експонат, а жив организъм, в който повечето къщи са обитаеми, работят хотели, заведения за хранене и музейни обекти, това прави квартала привлекателно място за гостите на града и за местните жители.

© Енигма Дизайн Груп